Meniu
Profil
Limbă
  • ACASĂ +
  • PROMOȚII +
Vezi toate articolele

Gesha (Geisha) – Hacienda La Esmeralda – Ceai mai rafinată și totodată una dintre cele mai scumpe cafele din lume

Gesha (Geisha) – Hacienda La Esmeralda – Ceai mai rafinată și totodată una dintre cele mai scumpe cafele din lume

Record de preț la o cafea!

Etiopia, ţara sfântă ce îşi datorează existenţa lui Menelik I, fiul celui mai bogat şi înţelept rege, Solomon şi al reginei Saba (Sheba), este țara despre care se vorbește că ar ascunde legendarul Chivot al Legilor, unde stau cele zece tăblițe primite de Moise (de la Domnul Dumnezeu, pe Muntele Sfânt Sinai), toiagul lui Aaron și o cantitate mică de mană (hrana miraculoasă căzută din cer, cu care a fost hrănit timp de 40 de ani poporul evreu ce rătăcea în deșert).
Etiopia, un El Dorado al Africii, care a dat lumii nu doar aurul galben ce a împodobit capetele Regilor și ale Faraonilor, ci și filonul principal al "aurului verde", cafeaua, ce aici își are originea, mai precis în celebra regiune Kaffa (Keffa) de unde își trage și numele.
Puțini dintre noi știu însă că într-unul din districtele ce alcătuiesc regiunea, mai precis în Gesha, își are originea o varietate de arbore de cafea arabica ce a cucerit lumea cunoscătorilor prin delicatețe, aromă florală complexă și savoarea sa cu totul și cu totul specială! Varietatea gesha a fost descoperită aici de o expediție colonialistă britanică din 1936, în Abyssinia de atunci, când căpitanul Richard Whalley, consul pentru regiunea Bench Maji, a primit sarcina să adune 10 pounds de semințe de cafea, aprox. 4,5kg, pentru recensământul soiurilor de cafea sălbatică etiopiene comandate de directorul agriculturii keniene de la acea vreme.
După incursiuni istovitoare în pădurile virgine s-a obținut cantitatea de semințe necesară și a fost dusă în stațiile de cercetare din Tanzania și Kenia și mai apoi răspândită prin lume. Prețul obținut la ora actuală de majoritatea cultivatorilor din lume, pentru acest sortiment, este cuprins între 30 și 200 USD per pound (0.453592 kg). 
Numele său original, gesha, a fost din greșală sau cu intenții de marketing transformat în geisha, ca o trimitere la cele mai frumoase și educate doamne de companie japoneze, unde "gei" înseamnă artă iar "sha" înseamnă persoană.
Evident că nu există nici o legătură între frumoasa zonă africană și cultura japoneză și probabil că într-un viitor nu prea îndepărtat se va renunța la această speculație lăsând fiecărei părți farmecul specific culturii sale...
Dar nu aici se află plantațiile renumite ce își vând crema recoltei la licitație și reușesc să uimească o lume întreagă prin prețurile exorbitante ce le obțin. 
Panama este, mai nou, El Dorado-ul "aurului verde", datorită a doi factori, unul fiind varietatea gesha ce a fost adusă aici de la o stație de cercetare din Costa Rica, iar al doilea factor a fost domnul Peterson, un investitor american ce s-a retras din State aici și a fondat Hacienda La Esmeralda.
Despre domnul Peterson s-a scris în SUA o carte cu titlul "Dumnezeu într-o ceașcă (God in a cup!)" și de atunci profesioniștii domeniului au făcut o reverență în fața dumisale.
Astazi afacerea este condusă de fica și fiul său, Rachel și Daniel.
O mare parte a terenurilor ce formează azi Hacienda La Esmeralda, au fost unificate prin cumpărare de suedezul Hans Elliot din 1940.
Căteva sute de hectare ce se regăsesc azi în fermele Palmira și Cañas Verdes.
În 1967, directorul Băncii Americane, un american de origine suedeză Rudolph A. Peterson (1904-2003) a cupărat proprietatea pentru a se retrage aici la pensie.
La acea vreme pământul era folosit predominant pentru pășunatul vitelor  de carne și pe câteva areale restrânse existau arborii de cafea.
Din 1970 fiul său Price ia conducerea haciendei renunțând la postul său universitar din acea vreme și se muta aici cu soția și cei doi copii mici.
Din 1975 Peterson a hotărât ca activitatea principală să fie creșterea vitelor pentru lapte, iar pe la mijlocul anilor 80 s-a hotărât să dezvolte în regiunea Boquete plantațiile de cafea dat fiind faptul că încă din 1890 această activitate era cunoscută în zonă.
Astfel el avea să se folosească de imensa experiență a localnicilor și din 1988 se extinde dezvoltând ferma Palmira. Așa apare Hacienda La Esmeralda care reunește toate plantațiile deținute de famila Peterson.
E bine de amintit că în acea perioadă producția de cafea era doar una de masă, cu o piață aproape în exclusivitate nediferențiată pe calități.
Abia pe la mijlocul anilor 90, câțiva cumpărători de pe piața nord-americană au început să vorbească și să solicite specialități de cafea.
În 1997, familia Peterson cumpără ferma Jaramillo ce se întinde pe unul din versanții Vulcanului Baru, alegerea fiind făcută datorită altitudinii și a solului complex, în speranța obținerii unui punctaj mai mare în competiții și a unei varietăți mai largi de soiuri de cafea.
Doar printr-o întâmplare fericită, ca să nu spunem printr-un noroc, s-a plantat aici varietatea gesha (gheisha), iar familia observă că în timp ce plantația a fost devastată de boala numită rugina cafelei, anumiți arbori din varietatea gesha au rămas neatinși, fapt ce îi determină să planteze varietatea în multe zone și chiar atipic sortimentului, la înalțimi de peste 1650m. Această alegere legată de altitudine avea să devină factor decisiv în noua calitate de gesha, combinată cu metoda de procesare tradițională care este cu mult mai laborioasă se întâmplă fericitul eveniment ca în 2004 un microlot de pe această plantație să câștige premiul Best of Panama și să obțină cel mai mare preț plătit vreodată până la acea vreme, respectiv 600 USD per pound!!! 
Atunci a fost pentru prima dată când familia Peterson a făcut ceva ce nu se mai făcuse până atunci și anume au separat la stația de procesare cafeaua pe loturi individuale obținute din zone restrânse, creând pentru prima dată în istoria cafelei noțiunea de microloturi și chiar nanoloturi ulterior.
De atunci a început separarea meticuloasă a loturilor fapt ce ajută la o înțelegere mult mai exactă a cerințelor necesare obținerii de supercalități pentru varietatea gesha. Spiritul experimentărilor a cupris tot personalul și asta a făcut ca de câțiva ani să se achiziționeze cea mai nouă ferma, El Velo, unde peste 400 de exemplare speciale sunt atent monitorizate.  Prețurile tot mai crescânde ale noii calități au ajutat și determinat familia Peterson să investească tot mai mult în procedee naturale, costisitoare dar ce au ca finalitate un produs minunat de excepție. 
Recordul absolut de preț al acestei și orcărei alte cafele a fost obținut pe 16 iulie 2019 de Wilford Lamastus Jr., ce reprezintă a patra generație de producători de cafea, unde la licitația Best of Panama pentru un pound (0.453592 kg) de Elida Geisha Green Tip Natural, obținută prin metoda Anaerobic Slow Dry (ASD) adaptată din industria vinurilor, obține scorul de 95,25 (din 100 maxim) și s-a plătit suma de 1.029 USD!!!
Dar să nu uităm că procesul de prelucrare al cireșelor de cafea pentru acest sortiment este special, laborios și anevoios comportând o multitudine de riscuri ce pot deprecia total întregul lot dacă ceva nu este respectat întocmai cu cele stabilite.
După recoltarea celor mai coapte cireșe de cafea, atent selecționate, fără vătămări sau defecte, începe procesul numit "wet honney process", un proces foarte complex de zvântare și depulpare, unde pe semințele de cafea rămâne o cantitate substanțială de pulpa.
La acest stadiu cafeau se numește "pergamino" deoarece pe semințe încă se află membrana ce le învăluie și care se numește pergament.
Acum cafeaua, în stadiul pergamino, se așează în straturi subțiri pe ceea ce se numește "patul African", o ramă de lemn de 3 pe 2 m acoperită cu o plasă rezistentă ce stă cam la 1,5m de la sol și este permanent întoarsă, expusă la soare, pentru a se zvânta și matura uniform. Procesul este anevoios pentru că boabele sunt lipicioase și pot mucegăi sau căpăta alte defecte, dar doar așa se poate ajunge cu rabdare și perseverență la caracteristicel mult apreciate ale produsului final.
Dacă totul este făcut corespunzător, cafeaua va căpăta tonuri intense, dulci, fructate datorită pulpei ce se usucă treptat pe semințe.
Fiind un procedeu laborios, riscant și costisitor, nu este la îndemâna fermelor mici.
Cantitățile obținute  sunt foarte mici, produsul original este ambalat în containere vidate pentru a păstra prospețimea și de aceea prețul lor la licitație este foarte mare, astfel că să nu vă mirați dacă veți afla că la Klatch Coffee în San Francisco, pentru a testa o ceașcă de Gesha procesată natural, anul trecut ați fi plătit $75 per ceașcă!!! De asemenea, Saza Coffee în Tokyo au vândut cam 50 de cești pe lună de Elida Geisha la $140 per ceașcă!!!
Ar trebui să mai știți că această cafea, Gesha, nu se aseamănă la gust cu cele specifice zonei și în loc de gustul ușor ciocolatiu și tonuri de nucă vom găsi tonuri puternic fructate de portocală roșie și iasomie. Percepția linguală este ceva între ceai și cafea, extrem de rafinată, senzațională și unică!
Prima percepție te îndreaptă spre un ceai negru puternic cu tonuri fructate de grapefruit și fructe de pădure, apoi o tentă de coriandru si scorțișoară și trecând printr-un adevărat caleidoscop al gusturilor se developează final gustul plăcut și intens al cafelei.
Finețea ei nu o face posibilă pentru espresor, de aceea recomandarea noastra este ca aceasta cafea sa fie infuzată la filtru (pour over, coffee dripper), aeropress, syphon și french press.
Și ca orice lucru scump și greu de obținut și această cafea atrage atenția speculanților și falsificatorilor din întrega lume!
Nu degeaba într-un interviu acordat în 2016 site-ului Coffee Collective, proprietara Haciendei La Esmeralda, Rachel Peterson, la întrebarea "De ce vă temeți mai mult pentru viitorul Esmeraldei?", răspunde "Nu am acum o mare temere pentru viitorul Esmeraldei, dar mă gândesc acum la brandul Esmeralda, poate că am grija faptului că mulți oameni cumpăra această cafea într-o cantitate oarecare și apoi revând o cantitate cu mult mai mare decât au cumparat sub acest brand. Am văzut și oameni care folosesc brandul nostru și nu au cumpărat niciodată de la noi, nu ne-au scris niciodată, nu știm cine sunt și de aceea mă îndoiesc foarte tare de ceea ce comercializează ei...."
Așadar, dragii mei, fiți precauți când vi se oferă un "Bugatti nou" la jumătate din prețul real!

Adaugă comentariu

Cod de securitate
    Nici un comentariu pănă acum