Dată: 31 Aug. 2024
Mate sau maté este o băutură tradițională din America de Sud, bogată în cofeină, obținuă prin infuzarea plantei numită științific Ilex paraguariensis. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de chimarrão sau cimarrón și ka’ay în Guarani. Se face prin înmuierea frunzelor uscate de yerba mate în apă fierbinte și se servește în mod tradițional cu un pai (bombilla) dintr-un recipient fabricat în mod obișnuit dintr-o tărtăcuță de calabash (numit și ea câteodată, tot mate), dar este făcut și dintr-un corn de bovine (guampa) în unele zone. Un preparat foarte asemănător, cunoscut sub numele de cocido mate, îndepărtează o parte din materialul vegetal și uneori vine în pliculețe de ceai. Astăzi, mate este vândut comercial atât vrac sau la pliculețe cât și ca ceai îmbuteliat cu gheață.
Numită și aurul verde al indienilor sau licoarea zeilor, este băutura reprezentativă pentru mai toate popoarele Americii de Sud. Mate a fost consumat pentru prima dată de indigenii Guarani care trăiesc în ceea ce este acum Paraguay, sud-estul Braziliei, Argentina, Bolivia, Uruguay și a fost, de asemenea, răspândită de civilizația Tupii care locuiau în zonele învecinate. După aceea, a fost comercializată într-o parte din sudul Braziliei și nord-estul Argentinei, mai ales în unele zone care au fost teritoriu Paraguayan înainte de Războiul Paraguayan. Consumul de yerba mate a devenit larg răspândit odată cu colonizarea europeană, în colonia spaniolă din Paraguay, la sfârșitul secolului al 16-lea, atât în rândul coloniștilor spanioli, cât și în rândul indigenilor Guarani, care o consumau înainte de sosirea spaniolă. Consumul de yerba mate s-a răspândit în secolul al 17-lea în Río de la Plata și de acolo în Peru și Chile.
După 1900, sirienii și libanezii, care s-au mutat în America de Sud, au preluat tradiția consumului de mate și au răsândit-o intens în toatâ lumea. Ca fapt divers, Siria este cel mai mare importator mondial de mate, depășind cifra de 15,000 de tone pe an!
Continutul ridicat de mateină (asemanatoare cafeinei sau teinei) fac din ea un energizant natural renumit, deși principala ei calitate este dată de complexitatea și bogatia substantelor active ce le deține. Cu un conținut de antioxidanți peste cel al ceaiului verde, minerale, vitamina A, B1, B2, C, E, fosfor, fier, calciu, având calitatea de a inhiba proliferarea celulelor canceroase de colon și faringo-esofagiene, reduce colesterolul și oferă multe alte beneficii ceea ce face din herba mate o plantă demnă de toată atenția noastră.
Foarte puțini oameni cunosc însă beneficiile sale aduse curelor de slăbire. Un gram de mate conține 92mg de acid clorogenic, substanța naturală responsabilă de topirea sănătoasă a depozitelor de grsime!
Mate băutura socializării în America Latină
Din vremuri străvechi civilizațiile native ale Americii Latine consumau băutura numită mate dar ea ocupa un loc important în ceremonia etalării succesiunii la conducearea tribală. Ce înseamnă acesta? Conducătorul tribului, la un moment dat, când considera că a venit vremea să arate supușilor săi preferințele sale, pentru cine considera el că dorește să îi succeadă la conducere, aduna tribul și începea să prepare mate. După ce bea el însuși prima și a doua infuzie, pe a treia conform ritualului o oferea favoritului numarul 1, apoi punea iar apă în calabash (calebasse, vasul facut din tărtăcuță) peste mate-ul deja infuzat și o oferea celui de al 2-ilea om ca importanță, și tot așa până când arăta tot grupul de posibili viitori conducători.
Atât de mare era importanța acestui eveniment că el a fost principalul promotor al obiceiul până în zilele de azi. Și acum se păstreză acest obicei de socializare procedându-se după cum urmează:
Cel care prepară băutura se numește gazdă.
Acesta umple cu frunzele marunțite de mate cam 2/3 din calabash [vasul specific, original, un dovlecel specific zonei Bolivia (similar tărtăcuței), uscat și golit de semințe, bordat în vechime cu argint sau alpaxa (alpaca), în ziua de azi cu inox, și opărit de doua trei ori la prima folosire], îl înclină 45 de grade și îl rotește ușor o vreme, până când în mijlocul vârtejului ce se formează se vor aduna cele mai mari bucățele de mate, iar pe margini se separă cele mai fine particule. Acum, în mijlocul acestui vârtej, se introduce paiul bombilla (ce poate fi din trestie de zahar sau bambus pe stil vechi, sau alpaca, alpaca argintată, inox, etc,.. de fapt un pai care la un capăt este înfundat, aplatizat și are multiple perforații, el acționând ca un pai cu strecurătoare) și se toarnă peste plantă apă plată, rece, cât să acopere planta, și o lasă la hidratat cam 5 minute.
În acest timp se discută, se socializează.
Odată hidratată planta se trece la completarea vasului cu apă la 700C și imediat gazda va bea întreaga cantitate de lichid. Această primă infuzare este cea mai rea la gust și poate conține multă pulbere amară, de aceea ea nu poate fi oferită altcuiva, acesta fiind considerat o impolitețe. Prima infuzie se numește și în ziua de azi, ca în vremuri străvechi, ”băutura prostului”. :))
Imediat după consumarea ei, gazda umple iar micul vas (cam 150ml) cu apă la 60-700C și are dreptul să o consume tot el sau să o ofere altui participant pe care el îl prețuiește ca importanță.
De acum încolo gazda va lua vasul de la cel caruia îi oferă băutura, îl va reumple cu apă fierbinte și imediat va oferit celui de al 2-ilea să bea, și tot așa... Metoda este folosită și astăzi ca ritual de tipul “pipa păcii” dar și de etalare a unor simpatii, vasul fiind umplut și oferit imediat participanților în ordinea importanței pe care gaza le-o conferă. Dacă cineva întârzie prea mult, cu discuția, și nu consumă repede ce i s-a oferit, ceilalți îi atrag atenția în glumă, spunând ”Hola esto no es un teléfono!” (Alo, ăsta nu e un telefon!). Ceremonia poate dura astfel 2-3 ore, și mai mult, timp în care și planta se mai împrospătează.
V-am oferit aici doar câteva detalii din frumosul și interesantul obicei al infuzării beneficei plante yerba mate.
Ea este o bombă de energie cu multiple beneficii aduse sănătății, capitol la care nici nu poate fi vorba de vreo comparație între ea și cafea.
Poate că procesul de infuzare pare puțin cam complicat de aceea vă sugerez ca o variantă rapidă și practică să puneți o lingură cu vârf de mate, sau chiar două, într-un filtru de hartie pentru ceai, puneți-l apoi culcat într-un ceainic mic de maxim 0,3L, sau într-o cană de porțelan sau sticlă, adăugați apă rece (plată, alcalină) să îl acoperiți, lăsați 4-5 minute să se hidrateze planta apoi adăugați apă fierbinte la 60-700C și consumați imediat. Peste 5-10-15 minute puneți iar pese el apă la 60-700C, mișcați în sus-jos de câteva ori filtrul de ceai, pret de 10-20 secunde, și beți iar toată infuzia. Puteți face asta de multe ori, atunci când doriți să mai luați o porție de energie, dea lungul a 2-3 ore și chiar mai mult.
Atenție gravidele și persoanele care nu pot consuma substanțe energezante, sfătuiți-vă cu doctorul dumneavoastră dacă, și când, puteți consuma infuzii de mate!
Puteți comanda yerba mate aici
Adaugă comentariu